Corona / COVID-19

Vrijdag 13 maart 2020 was, ironisch als het is, de laatste dag dat ik cliënten heb ontvangen in mijn praktijk. Op zondag 15 maart 2020 werden de coronamaatregelen van kracht, en stond Nederland even helemaal op zijn kop. Ik heb toen meteen besloten om online te gaan werken, en op 19 maart volgde ik mijn 1e cursus online behandelen.

Voor de corona uitbraak maakte ik me al langer zorgen over de toenemende wachtlijsten in de GGZ. En ik merkte dat ik bang was, dat deze nog langer zouden gaan worden vanwege de corona uitbraak. Sinds ik in de GGZ werkzaam ben, heb ik de wachtlijsten alleen maar zien toenemen, nooit afnemen. Veel collega’s en grote GGZ instellingen moesten noodgedwongen de deuren dicht gooien, en veel contacten en behandelingen ‘on hold’ zetten.

Ik ben contact gaan zoeken met allerlei mensen die ik vanuit het werkveld ken. Aanvankelijk ben ik met Denise Bosma (coördinator bij Ixta Noa) en Peter Lansink (manager van de wijkcoaches gemeente Enschede) gestart met brainstormsessies, waarbij we later anderen (waaronder THOON, Tactus, Mediant en Menzis) hebben uitgenodigd.

Deze online ontmoetingen hebben geresulteerd in het stuk ‘Opzet voor een betere samenwerking’ (door mij uitgewerkt) en ‘Integrale Triage’ (uitgewerkt door Denise Bosma).

Terwijl deze stukken nog in ontwikkeling waren, heb ik ze, samen met een reactie op Masker 19, naar de Tweede Kamerleden en naar de Minister voor Volksgezondheid gestuurd. Tot mijn verbazing kreeg ik daarop een antwoord.

Maar ondertussen gebeurt en verandert er niets. En tegelijkertijd verandert alles voortdurend.

Aanvulling 15 februari 2021
Aanvulling 13 april 2021