Mindfulness

Mindfulness is met open aandacht, zonder oordeel, opmerken wat zich van moment tot moment voordoet.

Mindfulness is de vertaling uit het Sanskriet van het woord vipassana. In het Nederlands heet het aandachtgerichtheid. Vipassana is een uit de Boeddhistische traditie afkomstige, eeuwenoude, vorm van meditatie en betekent letterlijk: de dingen zien zoals ze werkelijk zijn.

Door onze open, oprechte en volledige aandacht voor al wat er is, kunnen we vaak zelf een antwoord vinden op onze vragen en anders om leren gaan met problemen.

Vormen van Mindfulness

Vanaf 1970 is door Jon Kabat-Zinn de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) ontwikkeld, oorspronkelijk als oefenprogramma voor patiƫnten met chronisch medische klachten (pijn, kanker, psoriasis, etc.).

Vanaf 1992 werd door Segal, Teasdale en Williams de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) ontwikkeld als terugvalpreventie-methode bij rediciverende depressies.

Beide vormen bestaan uit een gestructureerde training waarin meditatie-technieken worden aangeleerd. Dit helpt om de automatische reactiepatronen die gepaard gaan met psychische en/of lichamelijke klachten te doorbreken.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness effectief is bij diverse problemen zoals chronische pijn en angst-en stemmingsstoornissen.

Mindfulness-training

Psychologiepraktijk Meesters verzorgt ook mindfulness-trainingen. Voor meer informatie hierover zie: www.mindfulnessenschede.nl

Vormen van behandeling
Cognitieve gedragstherapie
Lichaamsgericht werken
Mindfulness